parallax background

CRVENA STIJENA

 

Arheološki lokalitet Crvena stijena posjeduje najduži arheološki kontinuitet u čitavoj Evropi, počev od paleolita, neolita, mezolita i metalnog doba. Crvena stijena je, stoga, potencijalno jedno od najznačajnijih  arheoloških nalazišta na kontinentu.

Crvena stijena je arheološko nalazište iz doba paleolita. Pećina je otkrivena 1954.godine.

Crvena stijena je najznačajniji praistorijski lokalitet na teritoriji Crne Gore sa kulturnim depozitom debljine preko 20 metara formiranim u vremenskom rasponu od predmusterijena do bronzanog i gvozdenog doba.

Crvena stijena pruža gotovo jedinstvenu priliku za otkrivanje informacija o protokulturnoj organizaciji srednjeg paleolitskog (neandertalskog) društva, dugoj tranziciji od srednjeg do novijeg paleolita, ekonomskoj i socijalnoj adaptaciji do kraja pleistocena i početka savremenih klimatskih uslova i, konačno, uvodi u neolit zemljoradnički način života u Evropi. Pored toga, Crvena stijena posjeduje kulturne slojeve koji pripadaju bronzanom i gvozdenom dobu.

Ni jedan arheološki lokalitet na teritoriji Evrope ne posjeduje i ne pruža ovako širok spektar arheoloških mogućnosti i obećanja čime ovo kulturno dobro ispunjava kriterijum jedinstvenosti i rijetkost u okviru svoje vrste.

Na ovom arheološkom lokalitetu mogu se pratiti promjene kultura i razvoj ljudskog društva i njegovog prirodnog okruženja u vremenskom intervalu od preko 150 hiljada godina do gvozdenog doba.

Latitude: 42.7714222 ; Longitude : 18.515593