parallax background

KANJON RIJEKE KOMARNICE

 

Komarnica je dio vodotoka rijeke Pive. Komarnica izvire pod Durmitorom i do ušća u Pivsko jezero teče kanjonom dubokim 600 i dugim oko 40 kilometara. U svom toku prima rijeku Pridvoricu i Bijelu.

Najatraktivniji dio rijeke Komarnice je kanjon Nevidio koji je dug oko dva kilometra. Ulaz u kanjon Nevidio je na 935, a izlaz na 810 metara nadmorske visine. Širina na pojedinim mjestima iznosi nevjerovatnih 25 centimetara.

Zbog svojih specifičnih karakteristika i nepristupačnosti, kanjon Nevidio je bio dugo neistražen. Ozbiljniji pokušaji prolaska kroz uzanu dolinu preduzeti su u periodu između 1957. i 1964. godine, ali bez većeg uspeha. Prvi pokušaj 1957. bio je djelo osoba iz „Geozavoda“ iz Beograda. Naredni pokušaj, takođe neuspio, izvela je grupa planinara i snimatelja iz Srbije i Crne Gore, 1965. godine, predvođena speleologom dr Jovanom Petrovićem. Visok vodostaj i nedostatak opreme spriječio ih je u osvajanju kanjona. Zbog toga je Nevidio nosio „titulu“ jedinog neistraženog i neosvojenog kanjona u Evropi.

U avgustu 1965. godine članovi Planinarsko-speleološkog društva „Javorak“ iz Nikšića započeli su operaciju prolaska kroz kanjon. Opremljena ronilačkom i planinarskom opremom ekipa od osam planinara i tri snimatelja prošla je kroz kanjon prvi put. Prolazak je trajao dva dana, a planinari su noćili u samom kanjonu nad liticama. Nakon njihovog uspjeha nekoliko ekspedicija je prošlo istim putem, a u novije vrijeme organizuju se turistički obilasci kanjona Nevidio.

Latitude: 42.98719 | Longitude: 19.067246