parallax background

MANASTIR KOSIJEREVO

 

Lijep, skladan, sav u sivkasto bijelom kamenu, pomalo monumentalan je manastir Kosijerevo koji se nalazi na desnoj obali Trebišnjice, u mjestu po kome se i zove, na krajnjem jugozapadu Banjana.

Podignut je u prvoj polovini 14. vijeka. U skorije vrijeme tj. 1966. manastir je promijenio svoje mjesto, izmješten je u selo Petroviće jer je njegovo Kosijerevo potopljeno vodom Bilećkog jezera. Prema tome, srpski srednjovjekovni Manastir Kosijerevo postoji i danas kao hram, ali je on novo graditeljsko djelo.

Manastirska crkva posvećena je Roždestvu Presvete Bogorodice, a podignuta je u prvoj polovini 14. vijeka. Ikonostas u duborezu je 1964. godine uradio majstor Urošević iz Beograda, a crkvu je živopisao Naum Andrić. U manastiru se nalazi i kapela posvećena Svetom Apostolu Luki koja je osveštana 2004. godine.

Manastir je za vrijeme Turaka imao ulogu ne samo duhovnog već i kulturno-političkog centra. Imao je veoma važnu ulogu u objedinjavanju Hercegovine u borbi protiv Turaka. U ovom manastiru su bile mošti Svetog Arsenija Srpskog od 1884. godine do 1914. godine. Posle su prenesene u manastir Ždrebaonik.

Trenutno se u manastiru nalazi stopalo Svetog Apostola Luke.

Latitude: 42.77329 | Longitude: 18.498273