parallax background

SPOMENIK PETRU II PETROVIĆU NJEGOŠU

 

Ovo je prvi spomenik Njegošu ne samo na prostoru bivše Jugoslaije, nego i šire, a prof. Radoslav Ljubibratić je, svojevremeno, zapazio da je “sve na toj bisti jasno, realistično, ali istovremeno toliko ekspresivno jer iz svega izbija snaga, veličina, ponos, mudrost, nadmoćna smirenost i ničim pomućena samouvjerenost“.

Pored spomenika oslobodiocima Trebinja pjesnik i diplomata Jovan Dučić je svom gradu poklonio i spomenik Njegošu. Međutim, za spomenik Njegošu trebalao je naći najboljeg umjetnika i Dučić ga je našao. To je bio Toma Rosandić, autor skulpture “Igrali se konji vrani“ koja se nalazi ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu.

Spomenik Njegošu postavljen je na dominantno mjesto ispod gradskih platana, a otvoren je u tri pravca: Prema jugu u pravcu Sabornog hrama, prema jugozapadu u pravcu Spomenika žrtvama fašizma u gradskom parku i prema zapadu u pravcu koji vodi prema Palati pravde i studentskom kompleksu.

Prilikom otkrivanja spomenika 28. i 29. maja 1934. godine, organizovana je velika narodna svečanost, a uz prisustvo izaslanika Kralja Aleksandra I Karađorđevića Jovan Dučić je otkrio prvi spomenik Petru Petroviću Njegošu.

Pri dnu,  na postamentu, u pročelju na bronzi biste, utisnuto  je ćiriličnim slovima “ЊЕГОШ”, a na pozadini “Toma Rosandić, kipar, Jovanu Dučiću, pjesniku“. Na pozadini spomenika, takođe, utisnuto je “SVOM MILOM TREBINJU, J. Dučić 1934.”

Latitude: 42.71073, Longitude: 18.345513