parallax background

TRNOVAČKO JEZERO

 

Trnovačko jezero je po prirodi nastanka ledničko jezero i tokom zime je često zamrznuto, uz obilan snijeg koji se zna zadržati i do ljeta.

Okruženo je planinskim masivima: Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja i Trnovački Durmitor, a njihovi vrhovi prelaze visinu i preko 2. 000 m.

Trnovačko jezero je jezero impresivne ljepote. Okruženo je šumom, stjenovitim liticama i krečnjačkim siparima. Ono što ga čini posebnim je njegov srcoliki oblik.

Do Trnovačkog jezera ne može se doći prevoznim sredstvom. Njega posjećuju samo istinski zaljubljenici prirodnih ljepota. I to isključivo pješice.

Trnovačko jezero predstavlja mjesto odakle kreće klasična markirana ruta na Maglić, a ujedno je i optimalno mjesto za kampovanje i postavljanje šatora prije uspona. Samo jezero je prebogato ribom tako da su i ribolovačke mogućnosti neiscrpne, a u toku ljetnje turističke sezone jezero posjeti više stotina turista, kampera i ljubitelja prirode.

Karakteristične su staze i neobičan teren i to je ono što “privlači” avanturiste da istraže ovaj teren i “suoče” se sa izazovima koje priroda stavlje pred njih. Zato bi trebalo raditi na boljem uređenju pješačkih staza koje iz Plužina vode do ovog dragulja prirode.

GPS: 43⁰14′56″N   18⁰43′24″E