parallax background

CAREV MOST

 

Iako star više od jednog vijeka, Carev most i danas privlači pažnju brojnih znatiželjnika koji, diveći se njegovoj nevjerovatnoj konstrukciji, u isto vrijeme se upoznaju i sa bogatom istorijom toga kraja.

Carev most je širok 270 metara, a visok čak 13 metara. Ono što ga posebno izdvaja su arkade ili svodovi kojih ima čak 20, i to 18 velikih i dva mala. Svojom ljepotom i konstrukcijom ovaj most se sa pravom ubraja u jedan od najljepših u Crnoj Gori.

Prema nekim istorijskim zapisima, kralj Nikola je naredio da se most pozlati, a to je učinjeno tako što je u svaki stub uzidan i po jedan zlatnik!

Carev most se nalazi u donjem dijelu Nikšićkog polja, a izgrađen je da premosti rijeku Zetu. Smješten je na samom izlazu iz Nikšića, kada se ide strim putem za Podgoricu, preko Pandurice.

Carev most je izazov i za fotografe. Čuveni fotograf Rudolf Mosinger koji je u proljeće 1910. godine, na poziv knjaza Nikole, došao u Crnu Goru u godini kada je Crna Gora proglašena kraljevinom sa zadatkom da proputuje Crnom Gorom i prikaže je kroz fotografije u albumu „Slike iz Crne Gore”. Među 32 fotografije, pored dvorca i panorame grada, u album je uvrstio i Carev most.

Latitude: 42.730464 | Longitude: 18.960342