parallax background

GRČKO GROBLJE

 

Nekropola stećaka “Grčko groblje”, Zagrađe, predstavlja lokalitet-arheološko nalazište pod UNESCO-ovom zaštitom.

Nekropola stećaka “Grčko groblje”, Zagrađe nalazi se istočno u širem predgrađu Soko grada, prijestonog grada vladarske porodice Kosača. Na njoj se nalazi jedinstven stećak sa epigrafskim ćiriličnim natpisom iz sredine XV vijeka. Nekropola ima 16 stećaka, od kojih tri sljemenika (dva na četiri i jedan na dvije vode), dva sanduka (od kojih jedan sa natpisom i 11 ploča od kojih je jedna amorfna, tj. nepravilnog, a ostale pravougaonog oblika). Stećci su rađeni od lokalnog kamena, finije su obrade, ali su većinom neukrašeni.

Stećak Petka Krstjanina sadrži epigrafski ćirilični natpis i jedan sljemenjak te uklesan kanal po dužini šljemena. Natpis na stećku Petka Krstjanina je izveden u tri pravilna reda, slovima ujednačene visine i jasnih oblika. Natpis Petka Krstjanina značajan je za proučavanje jezičke strukture i epigrafskog ćiriličnog pisma XV vijeka. Njegove jezičke i pravopisne osobenosti odlika su lokalnog govora i pisma sa početka XV vijeka. Stilom i osobenim oblicima slova oba natpisa na nadgrobniku pripadaju istoj pisarskoj i klesarskoj ruci.

Nekropola stećaka “Grčko groblje”, Zagrađe, na osnovu utvrđene kulturne vrijednosti, autentičnosti, jedinstvenosti i rijetkosti u okviru svoje vrste, arheološkog, istorijskog, antropološkog i naučnog značaja, ima i izuzetan značaj za istorijski, društveni i kulturni razvoj Crne Gore.

Latitude: 43.341717 | Longitude:18.850121