parallax background

CRKVA SVETOG ĆIRILA I METODA

 

“Nikšićka ljepotica”, kako je velečasni Ciril Zajec znao nazvati novu katoličku crkvu, više od 30 godina krasi grad pod Onogoštom svojom ljepotom.

Imao je Nikšić i prije nje katoličku crkvu, staru, čija se izgradnja vezuje za 1932. godinu kada je imenovan prvi župnik don Franjo Stejskal. Tadašnja župna crkva  bila u sklopu župne kuće u ulici Ljuba Nenadovića nedaleko od bolnice. To je bila oveća prostorija kuće adaptirana za vjerske potrebe.

Zbog urbanističkog razloga katolička crkva se ruši skupa sa stanom 1971. godine, dok časne sestre za to vrijeme borave u krugu sanatorija u Brezoviku gdje su imale svoju kapelicu.

Nakon svih peripetija i teškoća 1976. godine ondašnji nadbiskup Tokić blagoslovio je kamen temeljac crkve koja će, kao i ona ranije, biti posvećena slovenskim apostolima svetim  Ćirilu i Metodiju, a rađena je po projektu nikšićkog arhitekte Slobodana Vukajlovića.

Gradnja nove crkve je trajala deset godina, o njoj se i danas brinu časne sestre Franjevačkog reda koje su 2010. godine, a za svoj humanitarni rad dobile su najveće opštinsko priznanje, Nagradu oslobođenja.

Latitude: 42.785737 | Longitude: 18.943997