parallax background

KULA LAZARA SOČICE

 

Vojvoda Lazar Sočica, starohercegovački i crnogorski junak iz Pive, rođen je u Plužinama 1838.godine. Bio je jedan od istaknutijih prvaka Hercegovačkog ustanka 1875. godine. U ustanku se pokazao kao dobar taktičar. Kralj Nikola mu je dao nadimak Munjica zbog okretnosti i brzine. Otvorio je prve dućane u Pivi, robu je nabavljao od primorskih i gatačkih trgovaca, a organizovao je i izvoz stoke. Ubrzo je postao najbogatiji čovjek Pive što mu je omogućilo da bude nezavisan u svom djelovanju, nezavisan čak i od Kralja Nikole. Lazar je zajedno sa crnogorskom inteligencijom podržavao demokratizaciju Crne Gore.

Kula Lazara Sočice je kulturno-istorijski objekat koji se tretira kao vrijedno arhitektonsko djelo. Profani i memorijalni objekat kula nema odlike arhitekture evropskih stilova, a naglašeni su prozorski otvori, otvor vrata kao i ulazno stepenište. Zidana je obrađenim kamenom, a kod izgradnje korišteni su samo prirodni materijali.

Kula Lazara Sočice je dobila status kulturnog dobra čime je uvažena specifičnost ne samo ovog objekta nego i bogate istorije ovog kraja.

Latitude: 43.137307 | Longitude: 18.7173