parallax background

PEĆINA POD TREBJESOM

 

Zbog svojih prirodnih karakteristika, velikog naučnog značaja, estetske, pejzažne, kulturno istorijske i sportsko rekreativne vrijednosti, Trebjesa je stavljena pod zaštitu kao “Posebni prirodni predio”.

Park-šuma ˝Trebjesa˝ nalazi se u jugoistočnom dijelu urbanog Nikšića. Pristupačnost Park-šumi vrlo je povoljna. Od centra grada Nikšića do vrha huma-uzvišenja vodi asfaltni put.

Na vrlo malom prostoru koji zauzima Trebjesa, neposredno uz gradsko naselje, egzistira neobično veliki broj biljnih vrsta, tj.  prisutno je više od 200 zeljastih i 40 drvenastih vrsta, od čega  je, dosadašnjim istraživanjima utvrđeno postojanje 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva.

Trebjesa je stanište značajnog broja životinjskih vrsta od kojih se mnoge nalaze na evropskim i svjetskim “Crvenim listama”.

Jedan od zanimljivijih prirodnih fenomena je pećina pod Trebjesom poznata po tome što je u njoj jugoslovenska vlada na početku Drugog svjetskog rata uskladištila 204 sanduka monetarne zlatne legure u obliku kovanog zlata u polugama. Poznata je i pod imenom “Pećina sedam lopova”.

Latitude: 42.767483 | Longitude: 18.964309