parallax background

SOKO GRAD

 

Soko Grad je tvrđava u Crnoj Gori  koja se nalazi između Pive i Tare, na sat hoda od mjesta na kome se one spajaju i stvaraju rijeku Drinu. Soko grad, ispod brda Sokola iznad Šćepan Polja bio je prestonica Hercegovine. U njemu je stolovao Sandalj Hranić (1392.-1435. godine). Posle Sandaljeve smrti, pa sve do pada pod Turske Soko Grad je bio u rukama Hercega Stefana Vukića (1435.-1466.). Nema sumnje da je Soko bio njegov glavni grad jer se spominje na prvom mjestu u svim poznatim poveljama iz XV vijeka. Po njemu se Herceg Stefan naziva od Sokola.

Uzdiže se oko 400 metara iznad rijeke Pive i u njemu se nalaze ostaci zidova i kula, kao i dve klupe usečene u stenu i okrenute prema Pivi. Hercegov dvor, koji se spominje u povelji, mogao se nalaziti samo na maloj zaravni ispod najvišeg dijela tvrđave. Grad je imao i podgrađe, dosta niže na samom sastavu Pive i Tare, nazvano Šćepan Polje, a unutar njega postoje ostaci jedne veće crkvene građevine. Ostaci starih staništa, starih grobalja i mnoštvo kamena i grobnica, ploča ukrašenih rezbarijom svjedoče da su ovdje postojala velika naselja s brojnim stanovništvom.

Grad nije imao kontinualne obimne bedeme, jer to konfiguracija terena nije dozvoljavala, ali su ih zato zamenjivale skoro vertikalne stijene. Gradu se prilazi sa jedne zaravni, iznad koje se na vrlo strmim stijenama nalaze ostaci Gornjeg Grada.

Latitude: 43.343451 | Longitude: 18.853635